Folsyra

8 04 2007

På DN debatt i onsdags var det två barnmedicinprofessorer som bl.a. skrev om att de anser att Sverige ska berika mjöl med folsyra för att förebygga ryggmärgsbråck och läpp-käk-gomspalt. Jag håller med om att det är något som Sverige borde införa. Kritikerna till detta förslag menar att det är upp till kvinnor som planerar att bli gravid att själva ta kosttillskott. Problemet är att man måste börja knapra folsyra redan innan man är gravid och då är det tyvärr många som inte vet om att de borde göra det. Kontakt med mödravården sker inte förrän tidigast vecka 8 och då är det för sent. Dessutom så är det inte alla som planerar sina barn och hur ska man då kunna äta folsyra innan man är gravid när man inte vet om att man tänker bli gravid? Jag anser att Sveriges tvekan till att införa folsyra berikning av mjöl är ännu ett bevis på att kvinnors och barns sjukvård kommer i andra hand.
 
De tog även upp en del andra brister inom barnsjukvården såsom att pneumokock vaccination ännu inte införts. Socialstyrelsen har dock beslutat att allmän vaccination ska erbjudas, men jag tror inte att det har genomförts ännu. Som jag har skrivit tidigare på sidan så har vi valt att pneumokock vaccinera Adrian på egen bekostnad. Han har fått första sprutan och den andra ska han få på fredag.

Det blir även en Twinrix vaccinering för Adrian innan vi åker till Barcelona. TBE vaccinering väntar vi med till nästa säsong. Den sjukdomen blir inte lika allvarlig om man får den när man är liten. På BVC säger de att man inte behöver TBE vaccinera förrän i skolåldern, men på vaccinationscentralerna är de av en annan uppfattning. De anser att man ska ta den före ca 3 års ålder, så vi vaccinerar Adrian nästa vår.

Barnmedicinprofessorerna på DN debatt anser även att allmän vaccination mot vattkoppor bör införas. Det tycker jag låter som en bra idé, vattkoppor före 6 månaders ålder kan bli allvarligt och i synnerhet för barn med äldre syskon kan det bli ett problem. Om mamman har haft vattkoppor överförs antikroppar under fosterstadiet så det är inget större problem. Men om mamman inte har haft vattkoppor så får det lilla nyfödda barnet inget skydd. Dessutom skulle en allmän vaccination även skydda vår äldre befolkning, eftersom de då inte behöver riskeras att utsättas för ett sjukt barnbarn. Skyddet mot vattkoppor kan tydligen avta med åren, så en äldre individ kan bli dålig även om man har haft sjukdomen i barnåren.

Annonser

Åtgärder

Information

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s
%d bloggare gillar detta: