Sömn

16 06 2006

Det märks att Adrian börjar mogna när det gäller sömnen och nattätandet. En del nätter har han sovit från 21.30 till 3.30! Efter en sådan natt känner man sig riktigt utvilad.

Jag läser Elizabeth Pantley’s bok "The no-cry sleep solution" (den ska tydligen komma på svenska snart) och den kan jag verkligen rekommendera. I synnerhet till alla föräldrar som liksom jag och Martin känner att "5-minuters metoden" inte är något för oss. Pantley är noga med att understryka att hon inte presenterar någon metod eller snabb lösning för att få barnet att sova längre, men genom att förstå hur barn sover och med hjälp av hennes tips och en stor laddning tålamod så kommer man sakta men säkert att förbättra situationen.

Adrian är ju endast 3,5 månad gammal och Pantley menar att när det gäller barn under 4 månader så är det bästa att försöka slappna av och gilla läget, detta är ju trots allt en kort period av ditt liv. När barnet är äldre än 4 månader så kan man börja att försöka få barnet att sova en hel natt. Det man också måste tänka på är att ett litet barn anses ha sovit en hel natt om det sover 5 timmar i sträck utan att vakna. Det vi har gjort är att följa Pantley’s förslag om att logga Adrians sömn (jag har även loggat hans mattider) under 10 dagar och sedan utvärdera hur det ser ut. Sedan försöker man att följa en del av de tips som hon presenterar och loggar sedan 10 dagar igen och ser om det har blivit någon förbättring. Idag är sista dagen som jag loggar Adrian så det blir spännande när vi sammanställer resultatet.

De tips som vi framför allt har tagit till oss är att han och jag har lekt stillsamt i spjälsängen på dagen så att han känner att det är en trevlig plats att vara på. Adrian sover ju i spjälsängen från början av natten och sedan när det är dags för första amningen så flyttar jag över honom till vår säng och sedan sover han där med mig. Jag har också följt hennes tips för mammor som sover med sina barn och ammar dem under natten och det funkar bra. Bland annat så sover vi nu med ett litet avstånd emellan oss så att vi inte väcker varann med minsta lilla rörelse och när Adrian vaknar så ger jag inte honom bröstet på en gång utan jag avvaktar och låtsas att jag sover tills jag har förvissat mig om att det inte är vanliga "sovljud" utan att han verkligen vill ha mat. Givetvis får man inte vänta för länge för man vill ju inte att han ska bli klarvaken, men vid några tillfällen har det dock varit så att han har somnat om själv och inte behövt min hjälp. Jag har även tagit in några blöjor till sovrummet så att jag kan byta på honom där under natten om det behövs istället för att bära honom till toaletten.

Ja, det finns många bra små tips i Pantley’s bok och jag känner att jag har fått en ökad förståelse för hur Adrian sömn funkar och jag har lärt mig att skilja på "sovljud" och de läten han gör när han verkligen börjar vakna. Adrians sömn funkar bra, men ambitionen är att han med hjälp från oss till slut kan sova hela nätter och lära sig att somna om själv när han vaknar.

Annonser

Åtgärder

Information

One response

22 01 2007
Maria

Hej!
Jag är reporter på Aftonbladet Family (en bilaga som ges ut 2 ggr/halvår) och vi ska i nästa nummer skriva om boken ”the no-cry sleep solution” av Elizabeth Pantley.
Vi letar därför efter någon som har använt metoden i boken och kan berätta lite om den.
Har du/ni lust att ställa upp på en intervju?
Hör gärna av er!
Med vänliga hälsningar/Maria André
maria.andre@aftonbladet.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s
%d bloggare gillar detta: