Vecka 35+2: Bebis i säte

15 02 2006

Nu har jag inte skrivit på ett tag. Det är en hel del att göra på jobbet inför att jag ska vara föräldraledig, så den tid jag inte har jobbat har jag ägnat åt att sova och äta. Nu är det endast drygt 4 veckor kvar till beräknat födelsedatum. Vi var hos barnmorskan i måndags och hon klämde och kände länge och väl för att försöka bedöma hur Pyret ligger därinne. Ytterligare en barnmorska kom också in och klämde och sedan gjorde de ett ultraljud för att verifiera, och det var som vi misstänkte, Pyret ligger med rumpan ned. Positivt var dock att den ligger högt upp och sprattlar med benen så det är absolut inte omöjligt att den vänder sig rätt själv.

Nu har vi 2 veckor på oss att övertala Pyret att vända sig rätt, om inte så måste vi ta ställning till om vi vill göra ett vändningsförsök på Södersjukhuset eller inte. Så jag håller på med diverse gravitationsövningar och meditation för att försöka få den att vända sig. Eventuellt vändningsförsök görs tidigast i vecka 37+2. De gör det inte tidigare eftersom det finns risk att förlossningen sätter igång. Andra risker är att moderkakan lossnar eller att barnet trasslar in sig i navelsträngen. Om något av det inträffar så blir det kejsarsnitt direkt, så därför måste man komma fastande till vändningsförsöket. Komplikationer vid vändningsförsök är ovanliga, dock lyckas endast 50% av försöken.

Vi har dock bestämt oss för vaginal förlossning även om Pyret ligger fel, om inte läkaren avråder efter bäckenröntgen. Problemet kan vara att öppningsskedet tar längre tid eller inte går framåt alls på grund av att en liten rumpa inte utgör ett lika stort och jämnt fördelat tryck som ett huvud gör. Därför kan det även vara sämre att ta exempelvis epidural bedövning vid sätesförlossning eftersom bedövningen i sig leder till att värkarbetet avtar en del.

Nåja, vi får se hur det går. Nu ska jag palla upp mig på lite kuddar på golvet och övertala Pyret att vända sig!!

Annonser

Åtgärder

Information

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s
%d bloggare gillar detta: